De relatie tussen nonnen en de Pride

Bron: www.dailykos.com

Aanstaande zaterdag vindt de jaarlijkse botenparade voor de Amsterdam Pride (voorheen Gay Pride) plaats. De Amsterdam Pride kent veel verschillende deelnemers. Tijdens deze optocht ontbreekt er echter één groep die wel in veel andere Prides deelnemen: nonnen. Reeds sinds de jaren tachtig lopen nonnen namelijk mee in de Prides in verschillende steden wereldwijd. Het zijn echter niet zomaar nonnen. Nee, wie de nonnen ziet weet direct dat het niet om oude dames uit een klooster gaat. Veel van deze nonnen hebben namelijk een baard, zijn uitbundig opgemaakt of hebben bijzondere kapsels. Ze noemen zichzelf Sisters of Perpetual Indulgence.

Bron: www.metroweekly.com

Al tien tallen jaren zijn de Sisters of Perpetual Indulgence een bekende verschijning in de Verenigde Staten, die hier veel discussie oproept. In Nederland is deze orde echter nog niet gevestigd. Het zustergenootschap is in 1979 opgericht in San Francisco. Oorspronkelijk bestond de groep enkel uit homoseksuele mannen. Tegenwoordig is de groep echter verscheiden en zijn er ook lesbische, biseksuele, heteroseksuele, transgender en androgene sisters lid van de orde. Ten tijde van hun oprichting wilde de Sisters of Perpetual Indulgence aandacht vragen voor mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en de bestrijding van HIV en aids. Het politieke activisme van de Sisters of Perpetual Indulgence is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Zo demonstreren ze vandaag de dag ook tegen religieuze onderdrukking en seksueel misbruik.

Sisters in de jaren ’80 Bron: www.gayinthe80s.com

Het uiterlijk van de Sisters of Perpetual Indulgence lijkt een persiflage van katholieke nonnen te zijn. Uit het onderzoek van Melissa Wilcox komt echter naar voren dat de relatie tussen de sisters en nonnen veel ingewikkelder ligt. Het persiflerende uiterlijk van de Sisters of Perpetual Indulgence gaat namelijk gepaard met een diep ontzag voor echte katholieke nonnen. Daarnaast vinden ze het een eer om zichzelf tot het zustergenootschap van de Sisters of Perpetual Indulgence te rekenen. Hoewel de kleding van de sisters bedoeld is als karikatuur, is het dus niet zo dat zij neerkijken op de katholieke nonnen aan wie zij hun klederdracht ontlenen. Sterker nog, de katholieke nonnen staan voor de sisters zelfs op een voetstuk. Ze vergelijken zichzelf met katholieke nonnen en zien paralellen doordat de sisters zich net als nonnen inzetten voor maatschappelijke kwesties. De Sisters of Perpetual Indulgence noemen zichzelf nonnen van de 21ste eeuw of non-nonnen.

De tweestrijdigheid ten opzichte van nonnen is ook terug te zien in hoe de Sisters of Perpetual Indulgence hun eigen religiositeit zien. Volgens Wilcox zien veel nonnen van dit zustergenootschap zichzelf niet als religieus, maar ook niet per definitie als seculier. Religie is voor de Sisters of Perpetual Indulgence dus niet zo zwart-wit. De sisters verenigen zich dan ook in een “religieuze orde” zonder dat zij zichzelf per definitie religieus noemen. Ze gebruiken religieuze kleding om een politiek punt te maken, maar tegelijkertijd is het niet bedoeld om deze kleding te misbruiken, of religie in zijn algemeenheid aan

Bron: www.betterwayfoundation.com

de kant te zetten. Hoewel iedere sister weer een andere persoonlijke benadering van religie, spiritualiteit en het christendom heeft maken zij wel gebruik van religieuze symbolen en verbinden zij deze religieuze symbolen aan de discussie omtrent seksualiteit en acceptatie. Wilcox benoemt terecht dat de Sisters of Perpetual Indulgence met hun vertoning een interessant spanningsveld opzoeken wanneer het gaat om religie, positieve benadering van seksualiteit en het seculiere.

M. Wilcox, “Spirituality, Activism and the ‘Post Secular’ in Sisters of Perpetual Indulgence” in Religion, Gender and Sexuality in Everyday Life. Redactie door P. Nynäs en A. Kam-Tuck Yip, 37-50. New York: Routledge, 2016.

C.B. Glen, “Queering the (Sacred) Body Politic: Considering the Performative Cultural Politics of The Sisters of Perpetual Indulgence” Theory & Event 7:1(2003).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin