Minder religieus, of ánders religieus?

“Jongeren steeds minder vaak religieus” kopte Trouw recentelijk. In de afgelopen 10 jaar is het aantal religieuze jongeren gedaald tot 41%, aldus een onderzoek van het CBS. Ongeveer de helft van die jongeren is christen. Het resterende percentage valt uiteen in moslims, boeddhisten en hindoes. Dergelijke cijfers worden graag aangegrepen als een argument voor theorieën over secularisering en het verdwijnen van religie uit de samenleving. Immers, slechts 41% van de jongeren tot 25 jaar identificeert zich nog als religieus. Dit aantal daalt al jaren.

Maar, moeten we ons afvragen, is onze definitie van religie niet ook erg nauw? In de afgelopen jaren heeft religiewetenschappelijk onderzoek zich opengesteld voor new age, individualisering van het geloofsleven, spiritualiteit en multiple-religious-belonging. Als er íets is wat we ons in de afgelopen decennia hebben gerealiseerd, dan is het dat religie veel meer is dan traditionele, geïnstitutionaliseerde systemen.

Naar onze mening is dit een goede ontwikkeling. Hoewel we altijd kritisch moeten kijken naar wat we wel en niet als religie bestempelen, moeten we tegelijkertijd open staan voor alle verschillende, individuele manieren waarop mensen hun leven zin geven. Helaas is deze variëteit aan manieren wel moeilijker te meten, met als gevolg dat onderzoeken ze vaak links laten liggen. Het CBS richt zich op de grote religieuze instituten, zoals christendom en islam. Een ander groot onderzoek wat recent werd gepresenteerd, de nieuwste uitgave van God in Nederland, keek zelfs niet eens verder dan het christendom. Het is niet zo dat deze onderzoeken niet belangrijk zijn: in tegendeel, ze kunnen zeer zinnige data opleveren. Wel blijft het belangrijk dat we kritisch blijven kijken naar de inhoud van de onderzoeken. De religieuze nuance van Nederland is namelijk niet in een krantenkop te vangen.

 

Deze blog is een reactie op het artikel “Jongeren zijn steeds minder vaak religieus”, gepubliceerd in Trouw op 22 februari 2017. Voor het volledige artikel, klik hier.

Eén gedachte over “Minder religieus, of ánders religieus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin